jaarverslag 2019

Circulair bouwen en verbouwen

In 2018 hebben we belangrijke stappen gezet op weg naar meer circulariteit. Uiteindelijk willen we onze processen fundamenteel herzien om samen met ketenpartners de kringlopen van bouw- en sloopmaterialen helemaal te sluiten. Zover is het nog niet. De markt is ook nog in ontwikkeling. We zijn bezig om circulariteit structureel in te passen in onze sloop- en bouwprojecten.

Ook in 2018 hebben we sloopafval en bouwmaterialen een herbestemming gegeven. Zo hebben we bijvoorbeeld afspraken gemaakt met sloopbedrijf Dusseldorp over hergebruik van sloopmaterialen afkomstig van de campus van het Erasmus MC. Zo’n 500 wc-potten, plafondgipsplaten en andere materialen krijgen een tweede leven in onze projecten.

Ombuigen van afvalstromen

Trespaplaten werden in de jaren tachtig veel toegepast als gevelbekleding. In 2018 waren we betrokken bij een experimenteel project om trespaplaten uit slooppanden een tweede leven te geven als achterpanelen voor keukenblokken. Dit idee heeft zelfs een prijs gewonnen in de jaarlijkse BlueCity Circulair Challenge. Dergelijke circulaire projecten zorgen ook binnen onze organisatie voor meer bewustwording over hergebruik en circulariteit.